masterclass

26/11/2020


Image title


Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πώς προσδιορίζει κανείς σήμερα την έννοια του δημιουργικού «ντοκιμαντέρ»; Πόσο εφικτό είναι πρακτικά το να κάνει κανείς ταινίες σήμερα και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που ενδεχομένως συναντήσει; Τι είδους ζητήματα προβληματίζουν τη νέα γενιά σκηνοθετών;

Ο Γιάννης Σκοπετέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Σεναριογραφίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα συζητώντας με τους νέους ντοκιμαντερίστες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του μεταπτυχιακού προγράμματος Έφη Σιαλευρή, Παναγιώτη Βεκρή, Κατερίνα Τζόβα και Βαγγέλη Μακροστέργιο.

Ένας ειλικρινής διάλογος, που ξεκινά παίρνωντας αφόρμηση από τις βραβευμένες ταινίες των φοιτητών, φιλοδοξώντας να φέρει στο φως απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα γύρω από τον κινηματογράφο και να ανακαλύψει ακόμη περισσότερους συλλογισμούς που απορρέουν αβίαστα από αυτά, μέσα από την ανανεωτική ματιά των νέων δημιουργών.


Oι ταινίες

aPolis της Κατερίνας Τζόβα

Άλλη μια ταινία για τις χαμένες πατρίδες; Μάλλον, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντερ γι’ αυτούς που έφεραν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω απ’ όσα ονομάστηκαν, αργότερα, «πολίτικη κουζίνα». Μια φέτα σινεμά, ανάμεσα στο προσωπικό ημερολόγιο και στο κινηματογραφικό χρονικό, γεμάτο συνδυασμούς σκέψεων, εικόνων, αισθημάτων και ερεθισμάτων.


Σπιτική Λεμονάδα του Βαγγέλη Μακροστέργιου

Η κα Ελένη, γέννημα θρέμμα των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ύστερα από αγώνες 30 ετών για τη διάσωση των κτιρίων της γειτονιάς της, συνυπάρχει σήμερα με έναιδιαίτερο κράμα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστεςαπό Ασία και Αφρική, σε μια γειτονιά που αποτελεί ένα διαχρονικό γκέτο.

 

Το βάλσαμο της Έφης Σιαλευρή

Ανάμεσα στις φροντίδες τηςκαθημερινότητας, την οικογενειακή ζωή και τη δουλειά της, η Μαρία Σεϊτανίδου, μια νέα γυναίκα που ζει στη Μυτιλήνη, βρίσκει το βάλσαμό της στο τραγούδι. Την βρίσκεις σε αγκαλιές παιδιών, σε κύκλους ανθρώπων που χορεύουν και σε καρδιές που πλέουν. Ταξιδεύει με τη φωνή της από το παρελθόν στο παρόν, από τη γη στον ουρανό.

 

Ο Αργύρης στην καραντίνα του Παναγιώτη Βεκρή

Ο Αργύρης, αναγκάζεται στοπλαίσιο της πανδημίας να μείνει στο εξοχικό σπίτι των γονιών του, στον οικισμό του Περάματος Λέσβου. Ο εγκλεισμός της καραντίνας σε συνδυασμό με την απέχθεια που νιώθει για το χωριό, αλλά και η έλλειψη της συντρόφου του που μένει στην Αθήνα, τον έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Η καραντίνα θα σταθεί αρκετή για τον κρατήσει μακριά της;

 


Εγγραφή στο Docfest Newsletter