Δράσεις & Εκδηλώσεις 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

13/11/2019


Δελτίο Τύπου

Το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό,  μας δίνει τη δυνατότητα,  για έξι ημέρες, να συμμετάσχουμε στον σχηματισμό ενός νέου αναδυόμενου ονείρου, ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ  που επιβραβεύει τα πλέον καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παρέχοντάς τους το πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label.

Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest,  συγκεντρώνει  και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητουςδημιουργούς, οι οποίοι με όχημα τη διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου. Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών. Σε περιόδους κρίσης, η τέχνηαποτελεί ανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση, διέξοδο. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί που αφιέρωσαν τοέργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου καιδιερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε μέσα από τις ιστορίες των ταινιών που ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους.

Tην επίσημη πρεμιέρατους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 50 ταινίες-ντοκιμαντέρ.


Η σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες» επιστρέφει με ένα αφιέρωμα για το νεανικό κοινό. Από 20 έως 24 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, θα παρακολουθήσουμε τον Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο.

Όπως κάθε χρόνο στα πλαίσιατου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων,εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σεσυνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας  έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Οι αίθουσες προβολής μετατρέπονται σε χώρους όπου η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα προβλήματα,θέτουν τα νέα δεδομένα για το αύριο του ελληνικού κινηματογράφου.

Σας Καλωσορίζουμε στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest


Τελετή Έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Αφιέρωμα 500Χρόνια Λεονάρντο Ντα Βίντσι 

Η Τελετή Έναρξηςτου 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest είναι αφιερωμένησε έναν από τους καλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτέλεσε μια από τις εφευρετικότερες προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης. Γνήσια αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή, πολυπράγμων επιστήμονας όπως όριζε η εποχή του και εξαίρετος ζωγράφος, ο ιταλικής καταγωγής Λεονάρντο ντι σερ Πιέρο ντα Βίντσι, υπήρξε από τις πιο αμφιλεγόμενεςπροσωπικότητες της ιστορίας του ανθρώπου.

Προβολή της ταινίας «Εγώ, ο Λεονάρντο» του Jesus Garces Lambert σε πρώτηΠανελλήνια Προβολή

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία που αποκαλύπτει τα μυστήρια πίσω από τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μια ταινία αφιερωμένη στα 500 χρόνια του εκπληκτικού ζωγράφου, του οραματιστή επιστήμονα, του εξαιρετικού εφευρέτη καιιδιαίτερου ανθρώπου.

Σε συνεργασίαμε την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Ινστιτούτο


Παράλληλες Εκδηλώσεις 13ουdocfest

Master class

«Η εικόνα στον Κινηματογράφο» από τον Διευθυντή ΦωτογραφίαςΠαναγιώτη Θεοφανόπουλο .

Στο Master Class οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γιατη θεωρία της φωτογραφίας στον κινηματογράφο καθώς και να δουν πώς αυτή εφαρμόζεται στα σύγχρονα μέσα εικονοληψίας.  

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 11.00-13.00, Ξενοδοχείο Παλίρροια αίθουσα «Κλεοπάτρα»


Master Class του Animator Ιορδάνη Ανανιάδη

Ο πρωτοπόρος δημιουργός θα παρουσιάσει τα στάδια μιας ολοκληρωμένης κίνησης animation. Από το storyboard και τα layouts μέχρι τα κλειδιά, τα breakdowns και τα ενδιάμεσα. Όλα αυτά με τεχνικά παραδείγματα, videos και σχέδια, από τηντρέχουσα παραγωγή του Ιορδάνη Ανανιάδη.

Παρασκευή22 Νοεμβρίου 11.00-13.00, Ξενοδοχείο Παλίρροια αίθουσα «Κλεοπάτρα»

Εκθέσεις

Από 19 έως και 24 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στην Ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η έκθεση του Animator ΙορδάνηΑνανιάδη.

Από 19 έως και 24 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στo Φουαγιέ Μεγάρου Περ. ΕνότηταςΕύβοιας η έκθεση «Η Κινηματογραφική αφίσα» με αφίσες από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Αφιέρωμα στον Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο

Ησειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες» επιστρέφει με ένααφιέρωμα για το νεανικό κοινό. Από 20 έως 24 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας, θα παρακολουθήσουμε τον νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο. Ιστορίες γεμάτες φαντασία,μαγεία, φιλία, περιπέτεια, και διαφορετικότητα μας ταξιδεύουν σε τόπους όπου τα όνειραμετουσιώνονται σε εικόνες και μουσικές. Ο Νορβηγικός κινηματογράφος μας καλείνα ανακαλύψουμε άγνωστες διαστάσεις ενός οικείου κόσμου, προσκαλώντας το κοινόνα αφεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα από ένα οπτικοακουστικό τοπίο,το οποίο δημιουργείται, μεταμορφώνεται και τέλος διαλύεται μπροστά στα μάτιατων θεατών.

Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες καιέχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και τοΝορβηγικό Ινστιτούτο θα προβληθούν οι ταινίες:

The Tough Guys του Christian Lo

Operation Artic της Grethe Bøe-Waal

Brothers της Aslaug Holm

Rafiki, Best Friends του Christian Lo


«Νεανική Δημιουργία»

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους.  Από την Τετάρτη 20  έως και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, θαπροβάλλονται καθημερινά ται­νίες ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά και νέους. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινόνα προβληματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτιατων νέων, αλλά και να ενδυνα­μώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο τουκινηματογράφου. Ταινίες από νέους δημιουργούς δίνουν το έναυσμα στο κοινό να εμπνευσθεί, να προβλημα­τιστεί, να αναρωτηθεί και να γνωρίσει από κοντά το ντοκιμα­ντέρ απευθείας από τη γνήσια νεανική δημιουργία.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θαπροβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

 • Κυκλαδία
 • Ζώντας με τα αντικείμενα
 • Τα γεράκια που ζευγαρώνουν στον αέρα στριφογυρίζοντας
 • Δημήτρης Γληνός
 • Ο Παναγούλης στο κελί των ποιημάτων
 • Απόψεις
 • Το νερό της ζωής
 • Ούζο Ματίς
 • Ένα σύντομο πορτραίτο:  Περικλής Κοροβέσης
 • Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται
 • Καλλιτεχνικό εργαστήρι, Δημήτρης Μυταράς
 • Το σχολείο μου
 • Νίκος Σκαλκώτας... το 3ο Σ
 • Βήματα
 • Ένας Ιταλός στην Χαλκίδα
 • Λευκό ρόδο
 • Θα τον κανονίσω τον Κωστάκη
 • Οδός Αθηνάς αριθμός 42
 • Κινηματογράφος χωρίς σύνορα

 

Τελετή  Λήξης Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Απονομή Βραβείων & ΤιμητικώνΔιακρίσεων

Το ταξίδι του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Στην Τελετή Λήξης θααπονεμηθούν συνολικά 13 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε  ταινίες που ξεχώρισαν για την κινηματογραφικήτους αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter