Από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

09/11/2017


Δελτίο Τύπου

Δράσεις και Εκδηλώσεις

H μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πόλη της Χαλκίδας. Από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

Το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό,  μας δίνει τη δυνατότητα,  για έξι ημέρες, να συμμετάσχουμε στον σχηματισμό ενός νέου αναδυόμενου ονείρου ενός καλύτερου κόσμου, μέσα από το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών ντοκιμαντέρ.

 

Το Φεστιβάλ είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία της ΈνωσηςΕυρωπαϊκών Φεστιβάλ  που επιβραβεύει τα πλέον καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παρέχοντας τους το πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label.

 

Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfestσυγκεντρώνει  και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητους δημιουργούς, οι οποίοι με όχημα την διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου.

 

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών.

Σε περιόδουςκρίσης, η τέχνη αποτελεί ανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση, διέξοδο. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοιδημιουργοί που αφιέρωσαν το έργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου και διερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες,να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε μέσα από 100 ιστορίες ταινιών όπου ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τοντρόπο καταγραφής τους.

 

Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 40 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

 

Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο  αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε σημαντικούς  Έλληνες κινηματογραφιστές.

 

Το ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Νορβηγικό Ντοκιμαντέρ. Μέσα από 5 ντοκιμαντέρ που αφυπνίζουν τη σκέψη καιγίνονται η κινητήριος δύναμη ποικίλων θεματικών και αισθητικών αναζητήσεων θα ταξιδέψουμε από 22 έως 26Νοεμβρίου στο Νορβηγικό Κινηματογράφο.

 

Όπως κάθεχρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις - ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής καιπαρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας  ένα χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγήςιδεών.Οι αίθουσες προβολής μετατρέπονται σε χώρους οπού η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα προβλήματα,θέτουν τα νέα δεδομένα για το αύριο του ελληνικού κινηματογράφου.

 

 

Σας Καλωσορίζουμε στο 11ο Φεστιβάλ  Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

Τελετή Έναρξης την Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Η ΤελετήΈναρξης είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο

Η Τελετή Έναρξης είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα καιαγωνιστή της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζο. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ«Μανώλης Γλέζος… ο αιώνιος αγωνιστής» του Νίκου Καβουκίδη.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις 11ου docfest

Εκθέσεις

 I.        Από 21 έως και 26 Νοεμβρίου θα λειτουργείστο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση φωτογραφιών από τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου.

II.        Από 21 έως και 26 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στηνΙσόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η έκθεση φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

III.        Από 21 έως και 26 Νοεμβρίου θα λειτουργείστο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας η έκθεση  ηέκθεση για τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά.

Παρουσιάσεις Βιβλίου

·       Παρουσίαση του υπό έκδοση Βιβλίου «Το Μήνυμα» του Κωνσταντίνου Μπατσακούτσα  

·       Παρουσίαση του Βιβλίου  «Το Μυστικό της κομμένης φωτογραφίας» της Ρένας Ραψομανίκη

·       Παρουσίαση του Βιβλίου «Η Μεταλλευτική Ιστορία της Εύβοιας» του Γιώργου Κατσαμάγκου

 

 

 

«Γνωριμία μεΞένες Κινηματογραφίες» Σύγχρονο Νορβηγικό Ντοκιμαντέρ

Αφιέρωμα στο ΝορβηγικόΝτοκιμαντέρ σε συνεργασία με τηνΠρεσβεία της Νορβηγίας.

Το Φεστιβάλ ΕλληνικούΝτοκιμαντέρ- docfest συνεχίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τη σειράαφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες». Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το ΝορβηγικόΝτοκιμαντέρ. Από 22 έως 26 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία τηςΝορβηγίας, το αφιέρωμα  προσκαλεί το κοινό να αφεθεί σε μιαδιαφορετική πραγματικότητα μέσα από ένα οπτικοακουστικό τοπίο, το οποίοδημιουργείται με­ταμορφώνεται και τέλος δι­αλύεται μπροστά στα μάτια τωνθεατών.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 4 ντοκιμαντέρ:

 • The snow cave man «Snøhulemannen» του Fridtjof  Kjæreng
 • Siblings are forever «Søsken til evig tid» του Frode Fimland
 • A ballon for Allah «Enballongtil Allah» της  Nefise Özkal Lorentzen
 • Roald Amundsen’s Maud Expedition : «With Maud Across the Arctic Ocean»

 

 

«  Οι ταινίες είναι κατάλλη­λες για όλες τις ηλικίες και έχουνυπότιτλους στα Ελληνικά

 

 

«Νεανική Δημιουργία»

Όπωςκάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Από την Τρίτη 21 έως καιτην Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, θα προβάλλονται καθημερινά ται­νίες ντοκιμαντέρκατάλληλες για παιδιά και νέους.

Σκοπόςτου Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να προβληματιστεί και ναανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των νέων, αλλά και ναενδυνα­μώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο του κινηματογράφου. Ταινίες από νέουςδημιουργούς δίνουν το έναυσμα στο κοινό να εμπνευσθεί, να προβλημα­τιστεί, νααναρωτηθεί και να γνωρίσει από κοντά το ντοκιμα­ντέρ απευθείας από τη γνήσιανεανική δημιουργία.

Σε συνεργασία με τοΕθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Σχολεία.

 

 

Σεσυνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:

·      «Το Πολύπλουμο»

·      «Μαγειρέματα»

 • «Λούης»
 • «Εντός Μέτρου»
 • «Η Διαδρομή της Άννας-Μαρίας»
 • «Λαϊκή Αγορά, το πολύχρωμο στέκι»

 

Σεσυνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα προβληθούν ταΝτοκιμαντέρ:

·      «Το Μεγάλοτου  Ρίσκο»

·      «Ο ΓυάλινοςΔράκος»

 • «Μπενκτ»

Σεσυνεργασία με Σχολεία θα προβληθούν τα Ντοκιμαντέρ:

·      «Αμαλ» (ελπίδα)

·      «Ξένες Αγκαλιές»

 • «Λάμπρος, το φως μέσα στη σιωπή»
 • «Μνήμη και Σήματα»
 • «Παροιμίες»
 • «Μια Βόλτα στη Χαλκίδα»

 

 

Αφιερώματα

Αφιέρωμα«Ecofeel»

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfestδιοργανώνει, από τις 21 έως τις 26 Νοεμβρίου, το αφιέρωμα «Ecofeel» με σκοπό ναευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την σημασία του περιβάλλοντος για την ανθρώπινη ζωή.  Φέτος, δεύτερη φορά στην ιστορία του ο θεσμόςτου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα μεθέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 Σταπλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ:

·       «Φτερά στονάνεμο» των  Νίκου Αναγνωστόπουλου (Α' προβολή)

·      «Guardians of the Aegean» του Όμηρου Ευαγγελινού

·       «Οιωνός» του Σταύρου Ιωάννου

·       «Ο τελευταίοςτων Ασπροπάρηδων» του Γιάννη Φλούλη (Α'προβολή)

·       «Μονοπάτια» του Απόστολου Ασημακόπουλου (Α'προβολή)

Τοαφιέρωμα επιπλέον πλαισιώνουν τα παρακάτω:

 • Συζήτηση με τίτλο «Άνθρωπος & Περιβάλλον» την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα «Κλεοπάτρα»

 

 • Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων «Ecofeel»

 

*«Το αφιέρωμα «Ecofeel» υλοποιείται  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού  Προγράμματος«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου  Μάθηση»και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) καιαπό εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάνγια το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.»

 

 

 

 

 

 

 

Αφιέρωμα «Doc ΕΡΤ»

Το Φεστιβάλ Ελ­ληνικού Ντοκιμα­ντέρ-docfest,φέτος, για πρώτη φορά εγκαινιάζει μια νέα σειρά αφιερωμάτων σε συνεργασία μετην Ελληνική Ραδι­οφωνία Τηλεόραση. Το αφιέρωμα «Doc EΡT» έχει ως στόχοεμβαθύνει τη συνερ­γασία μεταξύ νέων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ (πρεμιέρες) με τοΦεστιβάλ Ελληνι­κού Ντοκιμαντέρ- docfest.

Φέτος, 4 νέες παραγωγές της ΕΡΤθα προβληθούν στα πλαίσια του αφι­ερώματος «docert» από 21-26 Νοεμβρί­ου στηΧαλκίδα.

 

Στα πλαίσια του αφιερώματος θαπροβληθούν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:

·      «Το αύριο της Πολυφωνίας» τουΑλέξανδρου Λαμπρίδη

·      «Η Ιστορία είμαι εγώ, ΑνδρέαςΛεντάκης» του Μένου Δελιοτζάκη

·      «Γιάννης Καστρίτσης, ο άνθρωπος και οίσκιος του» Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

·      «Μουσικά σύνολα ΕΡΤ, Μια ιστορία γραμμένη με νότες» του ΒασίληΜωυσίδη

ΤιμητικέςΕκδηλώσεις

ΤιμητικήΕκδήλωση  για τον Φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

 

Πέμπτη 23Νοεμβρίου ΘέατροΠαπαδημητρίου στις 19.45

 

Στην Τιμητική Εκδήλωση για τον ΑριστοτέληΣαρρηκώστα  θα μιλήσουν ο δημοσιογράφοςκαι πρώην  Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ΠάνοςΣόμπολος,  και ο Δ/ντης Φωτογραφίας τηςLeica Academy  Σπύρος Σκιαδόπουλος

 

 

ΤιμητικήΕκδήλωση  για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο

 

Παρασκευή 24Νοεμβρίου ΘέατροΠαπαδημητρίου στις 19.45

 

Στην Τιμητική Εκδήλωση για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο θα μιλήσουν ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάν­νηςΣολδάτος και ο συγγραφέας-δημοσιογρά­φος Μηνάς Βιντιάδης.

 

 

Τελετή  Λήξης Κυριακή 16 Οκτωβρίου

 

 

Τελετή Λήξης 11ου ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

 

 

Η Τελετή Λήξης του 11ου Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σεένα σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη, οραματιστή, φίλο και Πρόεδρο της πρώτης ΚριτικήςΕπιτροπής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, τον Νίκο Κούνδουρο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν φίλοι καισυνεργάτες του Νίκου Κούνδουρου: ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης και ο ιστορικόςκινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος.

Θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου«Ελληνιστί Κύπρος»

και το ντοκιμαντέρτου Νίκου καβουκίδη «Οράματα..12 ταινίες του Νίκου Κούνδουρου».


Εγγραφή στο Docfest Newsletter