Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου κ. Francesco Neri, ο τέως Βουλευτής Ευβοίας κ. Γιώργος Ακριώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας κ. Μαρία Αναγνώστου, η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα κ. Lucie Kuligova.
Ιδιαίτερη τιμή για το Φεστιβάλ αποτελεί η παρουσία της Ιταλίδας ερμηνεύτριας Consuelo Alfieri με τη συνοδεία του μουσικού Giussepe Astore. Οι Ιταλοί καλλιτέχνες προσκλήθηκαν στην Τελετή Λήξης του φεστιβάλ για να ερμηνεύσουν γραικάνικα τραγούδια στα πλαίσια του αφιερώματος στους Griko. Συνολικά, ερμήνευσαν 5 τραγούδια που ταξίδεψαν και ξεσήκωσαν τους θεατές της τελετής με τις γραικάνικες μελωδίες τους.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη το docfest για το γεγονός ότι αποτέλεσε για ακόμα μια χρόνια τον σφρίγο της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής. Εξέφρασε τη χαρά του που διαπίστωσε πως συμμετείχαν και δημιουργοί του απόδημου ελληνισμού όσο και ξένοι κινηματογραφιστές. Έτσι, το φεστιβάλ κατάφερε να αποτυπώσει το πώς ο πολιτισμός γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων της Ελλάδας με το εξωτερικό.
ο Διευθυντή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου κ. Francesco Neri εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest και του Ινστιτούτου, τονίζοντας μάλιστα τη συγκίνησή του για το αφιέρωμα στους Griko. Ακόμα, αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία των κατοίκων των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, αλλά και τη σχέση που έχουν με τη Χαλκίδα και περιοχές της Εύβοιας.
Στην Τελετή Λήξης απονεμήθηκαν συνολικά 14 βραβεία και 5 τιμητικές διακρίσεις σε ταινίες που ξεχώρισαν για την κινηματογραφική τους αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.
Φέτος, οι ταινίες κρίθηκαν από δύο επιτροπές. Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους αποτελούσαν ο Μάνος Ευστρατιάδης (Σκηνοθέτης & Πρόεδρος της Επιτροπής), ο Άρης Φατούρος (Σκηνοθέτης), ο Βαγγέλης Φάμπας (Μουσικός), ο Βαγγέλης Χριστουλάκης (Μοντέρ) και η Νένα Βενετσάνου (Μουσικός και Τραγουδίστρια).
Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελούσαν ο Μένος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, Προϊστάμενος Τμήματος Συμπαραγωγών ΕΡΤ & Πρόεδρος της Επιτροπής), η Δέσποινα Μουζάκη (καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ) και ο Δημήτρης Αρβανίτης (Γραφίστας).
Οι επιτροπές απένειμαν συνολικά 5 Τιμητικές Διακρίσεις και 14 Βραβεία.
Πιο συγκεκριμένα:
1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή για την ταινία του «Ζάκρος»
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στην σκηνοθέτη Ελιάνα Αμπραβανέλ για την ταινία της «Myconian Pastoral»
3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Στον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέγια την ταινία του «Μια μεγάλη οικογένεια»
1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Στο σκηνοθέτη Στέλιο Μπουζιώτη για την ταινία του «Θερμαστής»
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Στους σκηνοθέτες Στάθη Γαλαζούλα και Ελισάβετ Καβαλαράκη για την ταινία τους «Φύλα Καπνού»
3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Στους σκηνοθέτες Ειρήνη Βαχλιώτη και Παναγιώτη Κλειδαρά για την ταινία τους «Το σπίτι με τις Ροδιές»
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Στον Άγγελο Ράλλη για την ταινία του «Mighty Afrin: in the time of floods»
Βραβείο Μοντάζ
Στον Γιώργο Πατεράκη για την ταινία του Νίκου Νταγιαντά «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία»
Βραβείο Φωτογραφίας
Στη Διευθύντρια Φωτογραφίας Ζωή Μαντά την ταινία της Ελιάνα Αμπραβανέλ «Myconian Pastoral».
Βραβείο Ήχου
Στον Γρηγόρη Κόκκινο για την ταινία του Κυριάκου Αγγελάκου «Jazzlibrary.gr From Syros to the Web»
Βραβείο Μουσικής
Στη Συνθέτη Σαβίνα Γιαννάτου για την ταινία της Σταύρου Νικηφόρου Τζανετή Στάγκου «Ίχνη στο Χώμα που τα έσβησε η θάλασσα»
Βραβείο «Γιώργος Κολόζης»
Στον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κακαβιά «Κάτω από το πεύκο»
Βραβείο Πρεμιέρας
Στον σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο για την ταινία του «Ιορδάνης Ανανιάδης (Κάθε σκίτσο και ιστορία)».
Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας «Λυκαυγές»
Στη σκηνοθέτη Αριάννα Σπύρου για την ταινία της «Πέτρα με Πέτρα: το εργοτάξιο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας»
Τιμητικές Διακρίσεις Μικρού Μήκους
Στο σκηνοθέτη ΣταύροΝικηφόρο Τζανετή Στάγκο για την ταινία του «Ίχνη στο Χώμα που τα έσβησε ηθάλασσα»
Στο σκηνοθέτη ΓιάννηΣπηλιόπουλο για την ταινία του «Πέτρα και χρόνος: οι ξερολιθιές της Κύθνου»
Τιμητικές ΔιακρίσειςΜεγάλου Μήκους
Στη σκηνοθέτη Ιρίνα Μπόικο για την ταινία της «Cage Survivor»
Στον σκηνοθέτη Ιωάννη Κατσέρη για την ταινία του «Άτλας»
Στον σκηνοθέτη Νίκο Παπακώστα για την ταινία του «Οργανοποιοί των Εξαρχείων».
To Βραβείο Μοντάζ καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας στο Τμήμα Λυκαυγές συνοδεύονται από μια ετήσια άδεια χρήσης του βραβευμένου Avid Media Composer, μια χορηγία της Telmaco.
Η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει το χρηματικό ποσό των €5.000, το οποίο και μοιράζεται στα εξής βραβεία: 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, 1° Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, 2° Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Βραβείο Πρεμιέρας, Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας «Λυκαυγές».
Την Τελετή Λήξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Χάρης Τζωρτζάκης και Βασιλική Τρουφάκου.