Και τώρα μια συγγραφική πινελιά..

23/11/2022


Στο φετινό Φεστιβάλ έχουμε τη χαρά καιτην τιμή να υποδεχτούμε δύο αξιότιμους συγγραφείς που θα παρουσιάσουν για πρώτηφορά τα έργα τους την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

 Ο λόγος γίνεται για τον Πέτρου Θανάση και τον Αθανίτη Δημήτρη.


Πιο συγκεκριμένα..

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 , το ξενοδοχείο «Παλίρροια» θα υποδεχτεί στην αίθουσα «Κλεοπάτρα» το Θανάση Πέτρου , ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα δύο τελευταία του συγγραφικά έργα.

«1922, το τέλος ενός ονείρου»

Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων,ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας, θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, και θα σημάνει το τέλος ενός ονείρου, αυτού της Μεγάλης Ελλάδας.

«1923, εχθρική πατρίδα»
Μετά την καταστροφή της Σμύρνης χιλιάδες προσφύγων κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το στρατιωτικό κίνημα που αναλαμβάνει επίσημα την άσκηση της εξουσίας,απαιτεί την απομάκρυνση του βασιλιά. Το στρατοκρατούμενο κράτος πρέπει ναφροντίσει για τη σίτιση και τη στέγαση των χαροκαμένων προσφύγων, οι οποίοι πέρα από τις ταλαιπωρίες τους, θα βρουν μπροστά τους και την εχθρική, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπιση από τους γηγενείς Έλληνες. Έχουν την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική  

Εν τη συνεχεία..

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, η αίθουσα «Κλεοπάτρα» του ξενοδοχείου «Παλίρροια» θα φιλοξενήσει τον Αθανίτη Δημήτρη που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο « Η έβδομη Ήπειρος / 60 ταινίες για πάντα»

Με ανατρεπτική γραφή, ο Δημήτρης Αθανίτης αποκαλύπτει και ανακαλύπτει ταινίες άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές, ρίχνει καινούργιο φως σε αριστουργήματα, ανατρέπει κυρίαρχα κλισέ. Αναζητά την αυθεντικότητα και αναδεικνύει τη μαγεία πίσω από πρόσωπα, εικόνες, ιστορίες.  Η έβδομη ήπειρος, η ήπειρος της κινηματογραφικής τέχνης, ανοίγεται αποκαλυπτική, σε ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο,  πουδιαβάζεται και σαν ένα γοητευτικό μυθιστόρημα.

 Image titleImage titleImage title
Εγγραφή στο Docfest Newsletter