Η Μαρία Φαραντούρη άνοιξε την αυλαία του 17ου Φεστιβάλ

21/11/2023


Image title

Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest πραγματοποίησε την επίσημη έναρξή του.  Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, το βλέμμα του ελληνικού ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη Χαλκίδα, με εκατοντάδες προβολές και δεκάδες πρεμιέρες.

Η Τελετή Έναρξης του 17ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Την τελετή παρουσίασε ο ηθοποιός Γιάννης  Δρακόπουλος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η βουλευτής Ευβοίας, κ. Αικατερίνη Καζάνη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος. Οι πρώην βουλευτές Ευβοίας κ. Γιώργος Ακριώτης και κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα, κ. Lucie Kuligova. Ο Αντιδήμαρχος Χαλκίδας κ. Νίκος Παπαγεωργόπουλος.

Επίσης, παρευρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μεταξύ άλλων ο συνθέτης κ.  Βαγγέλης Φάμπας, ο συγγραφέας και ποιητής κ. Κώστας Καρτελιάς, ο συγγραφέας κ. Μήτσος Κασόλας, ο προϊστάμενος ελληνικού προγράμματος της ΕΡΤ κ. Μένος Δελιοτζάκης, ο σκηνοθέτης κ. Μάνος Ευστρατιάδης, ο μοντέρ κ. Βαγγέλης Χριστουλάκης, η πανεπιστημιακός κ. Μαρία Γεωργούση, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Λίνα Μανωλοπούλου, ο ιστορικός κινηματογράφου κ. Γιάννης Σολδάτος και ο γραφίστας κ. Δημήτρης Αρβανίτης.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας πως βρισκόμαστε λίγο μόνο πριν την ενηλικίωση του Φεστιβάλ.  Επιπλέον, τόνισε τη συγκίνησή του για το φετινό αφιέρωμα στους Griko, το οποίο μας έδειξε την άλλη πλευρά της Ελλάδας μέσα από τη φωνή της κ. Φαραντούρη και την κάμερα του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης κήρυξε την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, το οποίο και χαρακτήρισε ως παιδί της Στερεάς Ελλάδας. Συνεχάρη το Φεστιβάλ για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν τον πολιτισμό των Griko. Έκλεισε το λόγο του, αναφερόμενος στην παρουσία της κ. Φαραντούρη που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας.

Η Βουλευτής Ευβοίας Κατερίνα Καζάνη εξέφρασε τη χαρά της που μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα της για μια τόσο σημαντική εκδήλωση για το ελληνικό ντοκιμαντέρ. Τόνισε πως και οι φετινές προβολές θα μεταδώσουν όμορφα συναισθήματα στους θεατές. Με τη σειρά της, ευχαρίστησε την Μαρία Φαραντούρη για την παρουσία της στην εκδήλωση.

Η πανεπιστημιακός Μαρία Γεωργούση αναφέρθηκε στην κ. Μαρία Φαραντούρη ως έναν μύθο για την καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μας, ενώ τόνισε πως ανύψωσε την Ελλάδα με την τέχνη της στο εξωτερικό. Ακόμα, τόνισε το ήθος και την κοινωνική δραστηριότητατης σημαντικής δημιουργού.

Η Μαρία Φαραντούρη εξέφρασε τη χαρά της που παραβρέθηκε σ’ ένα χώρο γεμάτο νέους δημιουργούς και συνεχάρη το Φεστιβάλ που προβάλλει την εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ. Τόνισε πως το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σημαντική τέχνη αφού καταγράφει την αλήθεια και εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν προβάλλεται περισσότερο στις αίθουσες.

Η Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ τίμησε την κ. Μαρία Φαραντούρη για τη συνεισφορά της στον πολιτισμό. Η σημαντική δημιουργός αναφέρθηκε στη βράβευσή της, πως δεν είναι μόνο γι’ αυτή, αλλά για ολόκληρη την αγωνιστική γενιά του ‘60. Στη συνέχεια,ερμήνευσε το τραγούδι «Άντρα μου Πάει» που έντυσε το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Polemonta» του Δημήτρη Μαυρίκιου με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Η Αρετή Κοκκίνου ήταν στην κιθάρα και η Ελένη Καρτελιά στο βιολί.

Τέλος, η βραδιά ολοκληρώθηκεμε την προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Polemonta».

 

Image title

Image title

Image title


Εγγραφή στο Docfest Newsletter