Από την Τρίτη 13 Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

07/11/2018

Δελτίο Τύπου

Δράσεις και Εκδηλώσεις

H μεγάλη γιορτή τουΕλληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πόλη της Χαλκίδας. Από την Τρίτη 13Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 12οΦεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

Το 12ο Φεστιβάλ ΕλληνικούΝτοκιμαντέρ- Docfest, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και τοκοινό,  μας δίνει τη δυνατότητα,  για έξι ημέρες, να συμμετάσχουμε στον σχηματισμό ενός νέου αναδυόμενου ονείρου, ενόςκαλύτερου κόσμου, μέσα από το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe forFestivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία της Ένωσης ΕυρωπαϊκώνΦεστιβάλ  που επιβραβεύει τα πλέονκαινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παρέχοντάς τους το πιστοποιητικό αναγνώρισηςEFFE Label.

Στην προσπάθεια συμβολής και στήριξηςτης εγχώριας κινηματογραφίας το ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest, συγκεντρώνει  και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγήελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητουςδημιουργούς, οι οποίοι με όχημα τη διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στιςσκιές του σύγχρονου κόσμου. Η έντονη και δυναμική παρουσία του ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώραςκαι ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών.

Σε περιόδους κρίσης, η τέχνη αποτελείανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση, διέξοδο. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί που αφιέρωσαν τοέργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου καιδιερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και ναονειρευτούμε μέσα από τις ιστορίεςτων  ταινιών που ξεχώρισαν για τηνιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους.

Tην επίσημη πρεμιέρα τους θακάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 65 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στοπλαίσιο του αφιερώματος «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο και Πορτογαλόφωνο κινηματογράφο.Μέσα από 28 ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματολογίας που διευρύνουν τη σκέψη καιδίνουν το έναυσμα προσωπικών αναζητήσεων θα ταξιδέψουμε από 14 έως 18 Νοεμβρίου στα μονοπάτια του Λατινόφωνου κόσμου.

Όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια τουΦεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων,εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σεσυνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας  έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγήςιδεών. Οι αίθουσες προβολής μετατρέπονται σε χώρους όπου η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα προβλήματα,θέτουν τα νέα δεδομένα για το αύριο του ελληνικού κινηματογράφου.

Σας Καλωσορίζουμε στο12ο Φεστιβάλ  ΕλληνικούΝτοκιμαντέρ-docfest


Τελετή Έναρξης την Τρίτη 13 Νοεμβρίου

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Η Τελετή Έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest είναι αφιερωμένη σε μια πολύ σπουδαία φυσιογνωμία του σύγχρονουΕλληνικού Κινηματογράφου, τον ΓιώργοΑρβανίτη. Ο πολυβραβευμένος Διευθυντής Φωτογραφίας, έχει ξεχωρίσει τόσο γιατα λυρικά πλάνα του όσο και για τις συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες καιξένους σκηνοθέτες. Στην Τελετή Έναρξης θα προβληθεί η ταινία «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του ΝίκουΠαναγιωτόπουλου.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 12ου docfest

Εκθέσεις

  Από 13έως και 18 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στην Ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η έκθεση «Terrain»σε συνεργασία με το  Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παρουσιάσεις Βιβλίου

Παρουσίασητου βιβλίου του Τάσου Καλαθέρη«Πε­ρὶ τῆς οἰ­κί­ας τοῦ Βε­νε­τσι­ά­νου Βα­ϊ­λου τοῦ Νεγ­κρο­πόν­τε»

Παρουσίαση του  βιβλίου της  Ελένης Καλλία «Η νοσταλγία του θαύματος»

Παρουσίαση του βιβλίου του Μήτσου Κασόλα «Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα»

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου« Πλωτή Πατρίδα»

Αφιέρωμαστον Ισπανόφωνο και Πορτογαλόφωνο  Κινηματογράφο

Αφιέρωμα στο Ισπανόφωνοκαι Πορτογαλόφωνο Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής, τηνΠρεσβεία  της Βραζιλίας, την Πρεσβεία τουΕκουαδόρ, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes,  την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και την Πρεσβείατης Ουρουγουάης.

Από 14 έως 18 Νοεμβρίου, σε συνεργασίαμε τις παραπάνω συνεργαζόμενες Πρεσβείες, το αφιέρωμα  προσκαλεί το κοινό να αφεθεί σε μιαδιαφορετική πραγματικότητα μέσα από τα αριστουργηματικά οπτικοακουστικά τοπία.Κάθε ταινία υπόσχεται ένα ξεχωριστό ταξίδι μέσα από μελωδίες,  ήχους και μαγευτικά τοπία σε τόπους όπου ταόνειρα μετουσιώνονται σε εικόνες και μουσικές.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 30 ντοκιμαντέρ

«Νεανική Δημιουργία»

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα τουΦεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfestπεριλαμβάνει  ένα ειδικά διαμορφωμένοτμήμα για νέους.  Από την Τετάρτη14  έως και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου,θα προβάλλονται καθημερινά ται­νίες ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά καινέους.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινόνα προβληματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτιατων νέων, αλλά και να ενδυνα­μώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο τουκινηματογράφου. Ταινίες από νέους δημιουργούς δίνουν το έναυσμα στο κοινό ναεμπνευσθεί, να προβλημα­τιστεί, να αναρωτηθεί και να γνωρίσει από κοντά τοντοκιμα­ντέρ απευθείας από τη γνήσια νεανική δημιουργία.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα προβληθούντα ντοκιμαντέρ:

  • So what?
  • Αθηναίος Μέτοικος
  • Γεωμυθολογικά Μονοπάτια της Αυλίδας
  • Ένα αρχοντικό της Καβάλας αφηγείται
  • Η γροθιά σας μικρή
  • Κυνηγώντας Χίμαιρες
  • Μνήμη Απίθανη
  • Νυχτερίδας το δικό μας αδέσποτο
  • ΟΣΟΝ ΖΗΣ
  • ΣΚΙΕΣ

Τελετή  Λήξης  Κυριακή18 Νοεμβρίου

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Η Τελετή Λήξης του 12ου ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των πολιτιστικώνοριζόντων, με τη συνάντηση των πολιτισμών.

Μέσα από αφιερώματα στις ξένεςκινηματογραφίες κάθε χρονιά μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Στο 12ο ΦεστιβάλΕλληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest το σταυροδρόμι πολιτισμών παίρνει μορφή καιυπόσταση, χαρίζοντάς μας ένα μαγευτικό ταξίδι σε μακρινούς τόπους. Για πρώτηφορά οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου συναντώνται μέσα από ένα κινηματογραφικόαφιέρωμα, όπου οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι μουσικές και τα χρώματα αφυπνίζουνόλες μας τις αισθήσεις και μας φέρνουν πιο κοντά στον ιδιαίτερο πολιτισμό τους.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Πρεσβεία  της Βραζιλίας, την Πρεσβεία του Εκουαδόρ, τηνΠρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter